The Pulham Rockery and Fernery

These listed structures were installed by the new Lord of the Manor, Coles-Child, as part of his restoration and modernisation of the old Bishop’s Palace.

Pulhams had invented an early form of concrete, which looks quite convincingly like rocks – but was much easier to install the shapes and forms that customer’s wanted.

The basic structure was constructed from brickwork, and then the artisan would put a rendering of ‘pulhamite’ over the top, putting in rock-like layers and shapes as he plastered the render on. Top of the range installations had fossils incorporated.

The Palace Park boasts the Rockery – a cascade structure out of the moat – and a fernery, which had little scoops in, for planting. The fernery is situated on the spring line behind the little brick pool marking St Blaise’s well.

Newly restored in 2006
This entry was posted in Green Space - Palace Park and tagged , , . Bookmark the permalink.